Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Τσέχικη Παράδωση

Είναι αδύνατον να επισκεφτεί κανείς την Τσεχία χωρίς να δοκιμάσει έναν από τους θησαυρούς της – την τσέχικη μπύρα. Με λίγα λόγια, η μπύρα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής των Τσέχων και εκείνοι, με τη σειρά τους, είναι πάρα πολύ περήφανοι για την μπύρα τους. Στην Τσεχία υπάρχουν περισσότερες από 50 ζυθοποιίες, μικρές και μεγάλες, με συνολική ετήσια παραγωγή γύρω στα 1,855 δις λίτρα μπύρας. Η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση μπύρας φτάνει στην Τσεχία τα 160 λίτρα. Αν και σ΄ αυτόν τον αριθμό συνεισφέρουν αποτελεσματικά και οι τουρίστες, πρόκειται για την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση στον κόσμο. Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο από τα πλέον διμοφιλοί αλλά ακόμη παραδοσιακά ζυθοποιία της Πράγας, προτεύουσας της Τσεχίας και πόλο έλξης χιλιάδων μπυρόβιων κάθε χρόνο.


u Fleku Pivovar



Σύμφωνα με τα αρχεία και την παράδοση, εδώ παράγονταν μπύρα από το 1459. Οι ιδιοκτήτες της μπυραρίας διατηρούσαν την παράδοση της ζυθοποιίας ως τέχνη και οχι ως μέσω βιοπορισμού. Το 1762, το ζυθοποιείο πουλήθηκε στον Γιάκουμπ Φλεκόβσκι, που το ονόμασε u Fleku. Σήμερα είναι το μικροτερο ζυθοποιείο της Πράγας, στο οποίο παρασκευάζεται μια ιδιαίτερα δυνατή, μαύρη μπίρα, που πωλείται μόνο εδώ. Το καλοκαίρη μπορείτε να καθήσετε στα τραπεζάκια του κήπου. Το βράδυ, σε μια από τις αίθουσες της μπιραρίας λειτουργεί καμπαρέ. Κατά την διάρκεια της ημέρας ο σερβιτόρος θα φροντήσει να μην μείνετε ποτέ από μπίρα μπροστά σας, μιας και όταν το ποτήρη αδειάσει εκείνος έρχετε και χωρίς καν να σας ρωτήσει αφήνει άλλο ένα μισόλιτρο και τραβάει άλλη μια γραμμούλα στον λογαριασμό σας.



NOVOMĚSTSKÝ PIVOVAR


Η δημοσιότητα της μπύρας στην Πράγα κρατάει καλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, περίπου 100 χρόνια πίσω, υπήρχαν πολλές μικρές μπυραρίες στη Νέα Πόλη που κληρωνομούνταν από τον πατέρα στο γιό. Χτησμένη εκεί από το 1434 έχει πάρει άδεια να παράγει μπύρα από τότε. Ένα νέο κτίριο και καινούριος εξοπλησμός είναι τα μόνα που έχουν αλλάξει από τότε. Κατα πολλούσ η καλύτερη μπύρα στα σύνορα Παλιάς και Νέας Πόλης. Εκεί μπορείται να απολαύσετε δύο είδη από αυτή την μπύρα. Ένα light, μια ξανθιά δηλαδή μα έντονη γεύση μαγιάς και μια dark, την μαύρη που από πολύ παλιά θρέφει τους κατοίκους της Πράγας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: